Friday, September 13, 2013

Syukur..

Alhamdulillah ^_^

Indah rasa ulangtahun kali ini....dihadiri keluarga tersayang dan insan tercinta disisi...
terima kasih ya Allah atas segala nikmat yg Kau berikan padaku...

Tapi..perjuangan hidup masih panjang..
masih banyak ranjau dan duri yg harus ditempuhi..
setiap pengalaman jadikan pengajaran....
Semoga hati sentiasa dilindungi Ilahi...


Tuesday, July 23, 2013

Ramadhan yang hilang...

ya Allah...biarlah Ramadhan kali ni Ramadhan yg terakhir untukku di sini....

amin...

~deep doa

Sunday, June 2, 2013

Dalat

Im at dalat right now..maybe for few days..until gawai's holiday..ill b back to kcg..
I miss my family so much esp my beloved and beautiful lil sister...
Oh Allah please take care of my family there.amin..

Monday, April 22, 2013

empty























Apabila rasa kosong menguasai diri...mulalah hati resah gelisah...tercari cari dan terkapai kapai
apa untuk diisi...
betapa lalainya aku dalam mendidik diri..
betapa lewanya aku kejam pada diri sendiri yg rindu dan haus untuk diisi...
patutlah nasihat itu selalu terngiang-ngiang dalam sepi..
kembali kepada fitrahmu yg asli....
wahai manusia yg tidak mengerti akan hidayah Ilahi...
yg membiarkan diri sendiri disakiti...
usah kau tangisi...
semuanya telah terjadi...
pohonlah agar hati kamu tidak dilepaskan lagi...


Tuesday, April 2, 2013

Thursday, March 28, 2013

Red

Monday, March 25, 2013

Heart

The only thing Allah wants from you is this simple thing.. your heart.
It's what He wants. Give Him your heart and everything else would be fine.

How to do that?

These are five words. They have to be all at the same time.

1. Surrender
2. Submission
3. Obedience (to His commandments)
4. Sincerity (no lies, no showing off, no riak, only for Allah)
5. Peace (to be in peace with whatever He gives you, say Thank you)

This word in Arabic is one.. takes five words in English.
The word in Arabic is

ISLAM ..

- Sheikh Yusuf Estes

Sunday, March 24, 2013

Wednesday, March 20, 2013

Trying

20 Amalan Murah Rezeki


1. Menyempatkan diri beribadah

Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Hadis Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)


2. Memperbanyak istighfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Rasulullah SAW : “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)


3. Tinggalkan perbuatan dosa

Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Rasulullah SAW : “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi)


4. Sentiasa ingat Allah SWT

Banyak ingat Allah SWT buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya: “…(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Surah Ar-Ra’d, ayat 28)


5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Rasulullah SAW juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Hadis Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Rasulullah SAW : “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya.” (Hadis Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)


6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah

Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Rasulullah SAW : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Hadis Riwayat Bukhari)


7. Tunaikan hajat orang lain

Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim)


8. Banyak berselawat

Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.


9. Buat kebajikan banyak-banyak

Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”


10. Berpagi-pagi

Menurut Rasulullah SAW, berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.


11. Menjalin silaturrahim

Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.”(Hadis Riwayat Bukhari)


12. Melazimi kekal berwuduk

Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)


13. Bersedekah

Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki.Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)


14. Melazimi solat malam (tahajud)

Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.


15. Melazimi solat Dhuha

Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)


16. Bersyukur kepada Allah

Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Surah Ibrahim, ayat 7)

Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Surah ali-Imran, ayat 145)


17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah, al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah, bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.


18. Berdoa

Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.


19. Berikhtiar sehabisnya

Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja.(Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.


20. Bertawakal

Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya) .” (Surah at-Thalaq, ayat 3)

Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (Surah at-Talaq, ayat 2-3)

Monday, March 18, 2013

Ustaz cakap


“Jodoh itu kita dapat rasa dengan kehadiran seseorang itu yang membuatkan kita tenang, bertambah rasa aman, malah bertingkat keimanan.


Yang sedih jadi gembira, yang lemah jadi kuat, yang takut jadi berani, yang gagal jadi berjaya dan yang seorang jadi sempurna berdua.. Carilah si dia yang buat anda rasa begitu..


Namun, jika dipersimpangan memilih antara satu dalam dua, istikharahlah agar dengannya Allah permudahkan hati kita utk merasa cinta pada seorang sahaja :)”

Friday, March 15, 2013

everything


Thursday, March 14, 2013

ponder

We all live with some fears of the future, but these negative worries can fill our heads and freeze our forward motion-we must replace them with a confident faith.
If you stuck in a difficult situation and dont know what to do, you now know you should take some action. ANY ACTION IS BETTER THAN INACTION.THE VERY WORD EMOTION HAS MOTION IN IT.
Trust your emotions rather than trying to judge a new opportunity with your head- and go for it.
Move forward confidently,and your faith will help you create a better future. You will find that once you have started your forward motion, others will help you on your way.

~got this from a friend on FB...she's totally right.

Monday, March 11, 2013

Harus Terpisah


Thursday, March 7, 2013

Lunch

Assalamualaikum...

How's life guys...I'm here as usual..
there's a lot of thing in my mind right now..tp xtau cane nk luahkan..ya Allah..

Ak sedar setiap perkara yg berlaku ada hikmah dia kan..



La Tahzan


Dalam Hati

Tuhan kirimkanlah aku..
kekasih yang baik hati...
yang mencintai aku..
apa adanya....

>_<

Wednesday, March 6, 2013

Nasihat Ustaz



Jikalau engkau terasa duka dan pedih disebabkan oleh manusia, sifat, perbuatan, perkataan mereka. Menangislah, namun niatkan tangisan itu bukan untuk dirimu atau manusia lain tapi kerana Allah. Kerana ingin melegakan jiwa agar mampu kembali bertenang dengan redha Allah dan kerana sedar diri memang layak diuji bagi meraih redhaNya & SyurgaNya.




~ust Zaharuddin

Denis Waitley

If You Think You Can, You Can by Denis Waitley

You can be a total winner, even if you're a beginner
If you think you can you can, if you think you can you can
You can wear the gold medallion, you can ride your own black stallion
If you think you can you can, if you think you can you can

It's not your talent or the gifted birth
It's not your bank book that determines worth
It isn't in your gender or the color of your skin
It's your attitude that lets you win

You can live with "coulds" or "shoulds," or be like Tiger Woods
If you think you can you can, if you think you can you can
Even if you're hesitant, you can be a woman President
If you think you can you can, if you think you can you can

It doesn't matter what you've done before
It makes no difference what the halftime score
It's never over 'til the final gun
So keep on trying and you'll find you've won

Just grab your dream and then believe it
Go out and work, and you'll achieve it
If you think you can, you can
If you think you can, you can


Excerpted from The Seeds of Greatness Treasury.

Behaviors

Got this from Prof Muhaya and i put it here so that i would always remember and also can share with u guys ^_^


Behavior that increase self-esteem, enhance your self-confidence, and spur your motivation. You may recognize some of them as things you naturally do in your interactions with other people. But if you dont, I suggest you motivate yourself to take some of these important steps immediately.

First, greet others with a smile and look at them directly in the eye. A smile and direct eye contact convey confidence born of self-respect. In the same way, answer the phone pleasantly whether at work or at home, and when placing a call, give your name before asking to speak to the party you want reach. Leading with your name underscores that a person with self-respect is making the call.

Second, always show real appreciation for a gift or compliment. Dont downplay or sidestep expressions of affection or honor from others. The ability to accept or receive is a universal mark of an individual with solid self-esteem.

Third, dont brag. Its almost a paradox that genuine modesty is actually part of the capacity to gracefully receive compliments. People who brag about their own exploits or demand special attention are trying to build themselves up in the eyes of others-and thats because they dont perceive themselves as already worthy of respect.

Thursday, February 21, 2013

Tinta Indah Penguat Jiwa :)

Hidup ini adalah suatu perjalanan. Penuh erti, penuh ranjau, penuh duri...
Namun bukan sakit tertusuk duri itu yang penting tetapi nikmatnya apabila duri itu tercabut dari daging. Bagaimana ia dikeluarkan juga betapa ianya penting. Sakit, meraung..tetapi jangan berhenti mengeluarkannya.

Kelak menjadi bisa yg tidak terawat. Dan setelah itu bersyukurlah dengan segala kehendakNya. Sakit tertusuk duri itu mungkin sahaja penyucian kifarah yg dilakukan. Mungkin juga mehnah dari Yang Esa untuk mendidik hati bertabah serta mensyukuri setiap kejadian tanpa keluhan.

UJIAN... Jika ujian di bangku sekolah dapat jua dihafal formula-formula untuk melaluinya. Namun yg bernama ujian hidup adalah yg datang tanpa salam, tanpa diundang. Datangnya dengan kehendak Ilahi yg mahukan manusia memaknakan kehidupan dengan menggunakan akal berbataskan keimanan. Demikianlan didikan Allah. Memanusiakan seorang manusia!

CINTA... Manusia dihidupkan atas cinta. Cinta itu meluas. Cinta kepada Allah, kepada Rasul, kepada ibu bapa, kepada suami, kepada isteri, kepada sahabat. Malangnya cinta yg pernah dijumpai telah disempitkan dan tersepit oleh kurangnya faqih akan hakikat cinta. Cinta itu setia, jujur, kasih sayang, rindu, doa kebahagiaan. Benihlan cinta yang meniti atas dasar iman. Akan redhalan Allah pada cinta itu. Namun sayang seribu kali sayang, cinta itu tercalar keluhurannya. Terselit perkhianatan, ketidakjujuran...dan akhirnya perpisahan... Yang meninggalkan mencari pengganti. Segala janji terlupus begitu sahaja.
Ingatlah bahawa roda kehidupan sentiasa berputar. Hari ini kita mengkhianati. Esok mungkin kita dikhianati. Hari ini kita mencipta luka di hati yang lain, mungkin esok hati kita pula yang akan terluka.

SABAR... Bukan mudah untuk memahami serti sabar apatah lagi untuk melakukannya. Saat derita menjengah rasa, seakan kita sahajalah yang derita. Kita sahajalah yg terluka. Duka itu milik kita. Sedih itu jugak milik kita, sehinggakan kita terlupa untuk mensyukuri nikmat Allah yg lainnya. Nikmat Allah yg begitu melimpah ruah jarang disyukuri tetapi bila didatangkan ujian, melaralah sekeping hati. Itu sahaja yg diingat-ingatkan. Demikianlah resan insani.

REDHA... Tidak diuji hambaNya dengan ujian yg tidak mampu ditanggung. Rebah, jatuh dan terduduk, semuanya mengajar kita untuk bangkit kembali. Sedang walangnya hati tertanya bagaimana untuk bagun?? Ya...hanya kekuatan sahaja yg mempu menarik...Maka yg bangun itu bukanlah diri yg lemah. Yang bangun itu adalah jiwa yg kuat. Redha itu adalah menerima dgn lapang dada biarpun tangisan menitis tanpa hentinya namun bertahanlah. Tangisan itu tidak apa apa malahan menunjukkan kita hanyalah hambaNya yg lemah. Serahkan segala urusan pada Dia.

SYUKUR... Alahmdulillah segala pujian hanya selayaknya untuk Allah. Hari semalah yg berlalu, biarkanlah. Hari ini yg dilalui, nikmatilah. Hari esok bakal tiba bersedialah. Allah sentiasa memberi yang terbaik untuk hambaNya, maka kita sebagai hambaNya berkejaranlah mencari yg terbaik itu dengan segala usaha dan bermacam cara yg diredhaiNya. "Fastabiqul khairat" pesanNya.
Jika berlari itu kemudiannya jatuh maka bangkitlah kembali. Tidak mengapa jika tiada tangan yg menghulur bantuan kerana ada 'tangan' yg lebih membahagiakan. Letaklah kebergantungan kepada Allah SWT. Semoga hidup sentiasa diberkati dan dibimbing untuk mencari wangian Jannah.

Semoga beroleh kebahagiaan dalam mencari warna cinta Ilahi..

~~ILuvIslam

Sunday, February 17, 2013

Friday, February 15, 2013

Speechless

Ya Allah...berikanlah aku kekuatan.

Tuesday, February 5, 2013

A step to kapit

Assalamualaikum...

so this is a late entry actually...I've been to kapit on the 30th and 31st of January..ade kerja...bos suruh pegi...pegi jelah kan..
so bila aku bosan2 n aku rasa nak memblog pasal trip aku ni..aku blog kan jelah..
layan jelah gambar2 n cite ak ni k...

so my trip begin with a flight from kuching to sibu..45minit je kot..
bile sampai sibu ade someone fetch kitorang pegi ke terminal express...oh yaa..aku pegi ngan colleagues aku in marketing department..
so..kitorang kena naik express utk pegi kapit ni sebab mmg xde laluan darat..so kene mengharungi sungai batang rajang ni naik express..dia lebey kurang mcm feri r jugak...hehe..

so ni lah suasana time sampai kat terminal..kalau time hari gawai..lagi penuh kot..tambang express aku RM25 for business class..okla...selesa sket ada aircond ape semua..

Perjalanan ambik masa lebih kurang 3 jam...fuhhh..awal2 mabuk jgak..pening..tapi tahan jela..solution paling senang adalah tido dlm express tu..hihi


so ni r maps dari sibu g kapit..lalu kanowit, song..nampak tak arrow aku buat tu....haha..korang ukur r sendiri..
kalau pakai cm xpanjang pun..hehee




kat bawah ni gambar by the time I reached Kapit..yang ni lah express dia..motosikal pun bleh letak atas express ni...this is how the society in Kapit bringing their things here.





Sampai je terminal express kat Kapit ni..terus ade org berjual makanan and air kt cni..huhu..
tp aku xbeli la..bekal awal2..hehe




Here is the view from my hotel..nampak la sungai dari hotel ni..hotel ni ak pn dah lup name die..heheee..semalaman je pun duduk..





So ni model yg xberbayar...ngahahaha


Esoknya aku balik Kuching...guna cara sama..naik express 3 jam..then amek flight from sibu to Kuching..
 Pape pn it was an experience for me :)


thank you for reading... *hugs*

Sunday, February 3, 2013

Jong's Crocs

Assalamualaikum..
So yesterday i've been to this place called jong'crocodile farm...famous place in kuching..
Pegi tgk buaya...huhu..
Okla kan...after 2 years working...finally sampai jugak kann. .

Thursday, January 17, 2013

Impian

I am really2 hope for a better life for this 2013...
Sentiasa berharap dan berdoa dgn Allah..
Aku akan usaha utk mencari kebahagiaan dlm hidup aku..
Impian dan cinta..
Semoga Allah memberikan 'tulang rusuk' ini kepada pemiliknya..
amin..

Thursday, January 10, 2013

Repost


Alhamdulillah, we get to live to see another day in this beautiful yet harmonious world. Lets make du'a and seek repentance. One way the heart and mind will be calm and be peaceful.
Throughout our life, there will always be a horrid dream that probably has come true in our life. Let's face it, you don't want to remember it right? now lets all just try to forget all the terrible things from the past that happened to us, whether it is from our childhood, school, college, university or from now, the beginning and the present of our adulthood.
How to forget the past? Just focus on the future and the present. Enjoy all the things that is in front of you, whether you like it or not, still you have to go through it. That's what we called life. Everyone has been given the chance of one life. To have another life mean that we are so lucky He still gives us the chance and hope to make it a better one.
"People change as time flies, but the memory may remain". - Anonymous
We grow so fast that we didn't flashback at what we do few years back, it may seem that we don't want the memories to haunt us again but there still a good side to this. There is still bits of pieces that we can take from our past memories like experience and momentum. These two would be considered as the main power to our survival, without these two, we may never get back up from falling.
Experience - Knowledge that we gained from action of our past, which will remind us of what should we do correctly the next time if certain situation occurs.
Momentum - Once we fall, our momentum might decline really bad, probably really down that you think you don't have the strength to get back up and all hopes may seemed lost. Nevertheless, be remembered! you still have the chances to rise and set your momentum straight again by gather all your confidence, mental strength and physical strength. (Pray to Him, set your intention (niat) straight and may He guide you to the correct path).
Let us rise and take all the distances memories into experience that we may cherish. Let us ponder into the future, once we rise from the ashes, greater things will come to us for those who are willing to take the risk. Always have in mind that Allah is very near to us, just raise your hand and InsyaAllah, He will help you no matter how big the obstacle is. He will show you the way and maybe the easiest way, but it is up to you to walk and work you way through it.
There is no reward if there is no effort.
Forget all the people around you who want to put you down, they wanna see us fallback. They do this because you are one further step away from victory. Them? just a friction between you and victory/ultimate prize.
If we ever lost into the distance, lets remember Him, Allah SWT. He will guide you back to the right path, if you wanted to. Your path of life is your own choice, but the obstacle may vary. Don't let you heart be astray. He has given you so many, yet in your heart there is ignorance?.
Without Him, we may never rise from our fall, He aid us in so many ways that you couldn't thank Him enough.

Monday, January 7, 2013

Twenty Thirteen

Assalamualaikum ^__^

OK..first entry utk taun ni kan..
aku rasa excited...xtau nape...tp rasa syukur sgt2..masih sihat dan masih boleh menghirup udara yg Allah pinjamkan di dunia ni...Alhamdulillah..



Currently listening to Dr Muhaya...Best!!!! 
Semoga Allah memberkati kamu semua..amin ;)