Friday, May 26, 2017

Boy

When i was young ive always wanted to be a boy.
I thought being a boy can make things easier.
I though if i were a boy people around me loved me more, care about me more and they will always being nice to a boy.
I thought if i were a boy my parents would appreciate me more. If i did a mistake they would have tolerate it more.
I thought if i were a boy my aunties and grandmother will be closer to me and buy me presents on my birthday.
My thoughts keep on going like that.
I thought if i were a boy, i can be vulnerable. I can do want i wanted to do without getting scold by anyone.

That was what i thought when i was young.

Now that i was greatful being a girl,women when i realize that women os the most amazing creature that Allah has created.

I was more grateful being woman especially when i found you.

Tuesday, May 9, 2017

Pagi ni

Kurangnya rasa bersyukur adalah faktor utama kita sentiasa merungut dengan kehidupan kita.
Tapi percayalah, setiap laluan hidup manusia ada halangan masing-masing.
Bagi yg sentiasa rasa tidak puas hati dengan apa yg berlaku di sekeliling. Muhasabah diri adalah cara yg terbaik. Sebesar besar dugaan yang kita hadapi, ada lagi orang yang hadapi dugaan yg lebih besar dari kita.
Allah takkan bebankan kita melebihi kemampuan diri kita sendiri.
Bertenanglah dan bersyukurlah dengan kehidupan yang sedia ada.
Pujuk hati dan jiwa dengan zikir dan istighfar supaya hati tenang.

Tiada kehidupan yang tidak mempunyai dugaan. Sebab Allah jadikan manusia ni makhluk yg takkan pernah puas dengan apa yg dia ada. Itulah dugaan yg Allah berikan. Nak tgk sejauh mana kita bersyukur dengan apa yg Dia dah bagi dkt kita.

Entry ni lebih kepada untuk diri aku sendiri.hekhek.
Pujuk diri dengan menulis. Boleh x.
Muhasabah. Sabar.
Muhasabah. Sabar.
Muhasabah. Sabar.

Itulah kuncinya.

Tuesday, March 14, 2017

March 2017

Assalamualaikum

Dah masuk bulan March 2017 dah. Kejap btol masa berlalu.

Aku buat tajuk tu supaya aku ingat bulan ni aku dalam fasa 'dilemma' dengan kerja aku.
Keselesaan yg bos aku bagi buat aku rasa syg nk tinggal. Tapi dalam diri aku memberontak untuk mencari environment yg lebih baik.

Aduhh!! Aku pasti semua org akan melalui fasa-fasa genting begini.
Everyone has their own struggle.

Benda paling susah nak buat adalah nak didik diri sendiri tu.
Didik supaya lebih rasa syukur.
Didik supaya sedar kita ni cuma hamba yg hina. Bukan sesape pn kat dunia ni.
Didik utk sentiasa bersangka baik dgn org sekeliling dan of course paling penting bersangkabaik dengan Allah. Kan.

Kita xleh putus harapan dengan Allah. Tu je,

Macam xcaye taun lepas which is 2016 ada satu je entry kt blog aku ni. kah.

okbai. Salam.

Tuesday, January 3, 2017

2017

Hyeee!!!! Happy New Year everyone!!! ;)

Wednesday, April 27, 2016

Be kind

Pagi ni mood bagus sangat
Hanya kerana seorang pakcik cina tua yang bagi laluan untuk kete aku lalu sambil senyum sampai ke telinga.

Thats why orang cakap, even the smallest kindness u give to people can brightens up their day.

Berbuatlah kebaikan walau sebesar zarah sbb kita xtau betapa kebaikan kita tu memberi kebahagiaan kepada org lain and seterusnya mungkin org tu akan doakan benda yg baik2 utk kita.

Biar org ingt kita dengan perkara yang baik instead of perkara yg buruk.
Impact nya dekat kita jugak.

We are our own shadows. To change the shadow we need to change ourselves.

Nak benda baik, kita kena jadi baik. It starts from us.
Betul apa yg Prof Muhaya cakap..idola betul.

InshaAllah semoga Allah bagi yg baik2 kat kita.


Wednesday, December 9, 2015

Self Reminder

Tak semua orang yang anda sayang sanggup berkorban sepertimana anda sanggup berkorban untuknya.

Sebab tu ganjaran utk org yg berbuat baik and berkorban tanpa mengharapkan balasan besar ganjarannya.

However, when u do good things, it will reflect back to you. Maybe not now; it is just a matter of time.

Sebab tu sabar dalam pengorbanan ni mahal. Sebab xsemua org ada dan xsemua org sanggup.

Pengorbanan sebenar yg tiada galang gantinya of course mak dgn ayah kita.

Sanggup berlapar demi anak2.
Sanggup korbankan masa time keje utk kejar ambik anak balik sekolah.
Sanggup korbankan kenginginan sendiri untuk memenuhi keiginan anak2.
Sanggup korbankan makanan feveret demi memenuhi makanan feveret anak.
Sanggup berpenat lelah janji dapat lihat senyuman anak.
Sanggup segala-galanya demi kebahagiaan anak2.

Peh..berair mata ingt semua ni.

Daripada sekecil kecik perkara sehinggalah ke sebesar besar perkara.

Jarang jugak kita akan ada kawan mcm ni...errr....'kawan' ke..?
Sahabat lah kot lebih sesuai kalau ada yg sanggup berkorban mcm keluarga sendiri.

Well...just a self reminder utk diri sendiri.

Berharaplah pada Tuhan, bukan pada manusis. Sungguh ganjaranNya besar.

Sejahat mana org dgn kita, tetaplah berbuat baik.
Seteruk mana org kutuk kita, tetaplah berbuat baik.
Tetapkanlah diri dalam kebaikan.

okbai.

Saturday, November 7, 2015

Writing Skill

How to be a good writer?
This question keeps on playing on my mind since months ago. How I wish I can be a good writer.

Being a good writer is a really good thing for me, I love reading; blogs, article, journal, magazine are my things and this gives me a little bit of inspiration on becoming too one day. How I wish!! hewhew.

How did people can be a good writer.

For me people who are really good in writing actually is really good in imagining things, I mean their virtual mind; the thing that is in their mind that comes out to reach through their writing skill.
A person who is good in writing not exactly talks a lot or I can say a talkative person.
But from being good in writing, it can practice them in being a good debater or a speaker right?
And it really can helps you in academic especially and even in your work too. Trust me.
(My focus is on thesis and academic journal writing)
So that is why I have always wanted to improve my skill in writing.

Ok, next is to be a good writer of course you have to be a reader. 
Read books, newspaper, novels or whatever as long as it can widen your vocabulary especially in English.

Everyone have something in their mind; ideas, opinion, criticize, lyrics playing in their head. It is the matter of pulling it out from your head and put it up here and elaborates them with a beautiful line of clause and some creativity. 

Mannnn!!! I really need to widen my vocab. I wish I could use a better word and sentences for this post.

So right now, I am trying my very best which is not that easy for me to express myself in giving or throwing out what is in my mind through this keyboard.

For my future references:

1) Word Stream
2) Skills You Need
3) Mind Tools

Next is communication skill; will continue in my next post.



Hello

Hello!!

Eceh! Title dh mcm lagu Adele.
Okla, lebih kurang la sbb dh lama xmuncul kt blog tetibe hr ni muncul.
Macam Adele la, tapi dia nyanyi sore sedap. Kalo aku nyanyi mau guruh benrdentum dentam.
Hikss.

Keboringan melanda sbb tgu masa nk balik klantan. So terpikir nk bukak blog n menaip.

Alhamdulillah things are getting a way better than before. Sungguh syukur itu perlu, nescaya Allah tmbah banyak lagi. Mungkin rezeki yg Allah bg dalam bentuk yg xdisangka2.
Rezeki kerja, kebahagiaan keluarga, jumpa org baik2, jumpa boss baik2, tempat keje best, kereta xslalu rosak, pegi keje senang, nk makan senang. Semua tu rezeki.

Jerebu dh hilang pn rezeki gk kan. Dapat tgk awan yg cantik tu balik. (:

Setiap rezeki tu berbeza bentuknya untuk setiap manusia, tapi ianya terpulang juga bagaimana seseorang individu itu menilai bentuk rezeki dia.
Bagaimana seseorang itu melihat sesuatu keadaan atau sesuatu perkara yg berlaku dalam hidup mereka.
Lihat dgn mata hati ke lihat dengan mata kepala tanpa memikirkan apakah hikmah disebalik setiap kejadian yg berlaku.

Rezeki duk dekat dgn family tu dah satu rahmat besar bg aku. Nothing can replace that.

Panjang pulak tazkirah aku. Lantaklah, nak tulis jugak! :D

Ok. nak balik klate. Xsabau nk jmpe anak sedara. Ciou. Salam.


Friday, August 15, 2014

Celik mata

Di atas setiap pengalamn diberikan pengajaran yg amat berharga untuk hamba-hambaNya.
Terpulang pada kita untuk melihat dengan mata zahir kita atau mata hati kita.
Subhanallah.

Terlalu banyak yg telah aku lalui..dan yakin bahawa semuanya tidak sia2.
Allah cukup sayang bila Dia ketuk pintu hati kita. Allah jentik sikit je nk bagi kita termenung sendiri dan muhasabah.

Kita mungkin hilang kasih sayang drp manusia tp kaasih sayang Allah tu sentiasa ada.

Jika

Jika hari ini kita dihadiakan dia dalam hidup kita, jagalah dia sebaik-baik kita menjaga diri kita

Inshaa Allah.

Wednesday, February 26, 2014

Tersenyum sendiri melihat mereka gembira dlm dunia mereka
Betapa ketidaksempurnaan seseorng itu yg menjadikan kita sempurna seadanya

Friday, September 13, 2013

Syukur..

Alhamdulillah ^_^

Indah rasa ulangtahun kali ini....dihadiri keluarga tersayang dan insan tercinta disisi...
terima kasih ya Allah atas segala nikmat yg Kau berikan padaku...

Tapi..perjuangan hidup masih panjang..
masih banyak ranjau dan duri yg harus ditempuhi..
setiap pengalaman jadikan pengajaran....
Semoga hati sentiasa dilindungi Ilahi...