Friday, May 26, 2017

Boy

When i was young ive always wanted to be a boy.
I thought being a boy can make things easier.
I though if i were a boy people around me would loved me more, care about me more and they will always being nice to a boy.
I thought if i were a boy my parents would appreciate me more. If i did a mistake they would have tolerate it more.
I thought if i were a boy my aunties and grandmother will like me more me and buy me presents on my birthday.
My thoughts keep on going like that.
I thought if i were a boy, i can be vulnerable. I can do whatever i wanted to do without getting scold by anyone.

That was what i thought when i was young.

Now that i was grateful being a girl,women when i realize that woman is the most amazing creature that Allah has created.

I was more grateful being woman especially when i found you.

Tuesday, May 9, 2017

Pagi ni

Kurangnya rasa bersyukur adalah faktor utama kita sentiasa merungut dengan kehidupan kita.
Tapi percayalah, setiap laluan hidup manusia ada halangan masing-masing.
Bagi yg sentiasa rasa tidak puas hati dengan apa yg berlaku di sekeliling. Muhasabah diri adalah cara yg terbaik. Sebesar besar dugaan yang kita hadapi, ada lagi orang yang hadapi dugaan yg lebih besar dari kita.
Allah takkan bebankan kita melebihi kemampuan diri kita sendiri.
Bertenanglah dan bersyukurlah dengan kehidupan yang sedia ada.
Pujuk hati dan jiwa dengan zikir dan istighfar supaya hati tenang.

Tiada kehidupan yang tidak mempunyai dugaan. Sebab Allah jadikan manusia ni makhluk yg takkan pernah puas dengan apa yg dia ada. Itulah dugaan yg Allah berikan. Nak tgk sejauh mana kita bersyukur dengan apa yg Dia dah bagi dkt kita.

Entry ni lebih kepada untuk diri aku sendiri.hekhek.
Pujuk diri dengan menulis. Boleh x.
Muhasabah. Sabar.
Muhasabah. Sabar.
Muhasabah. Sabar.

Itulah kuncinya.

Tuesday, March 14, 2017

March 2017

Assalamualaikum

Dah masuk bulan March 2017 dah. Kejap btol masa berlalu.

Aku buat tajuk tu supaya aku ingat bulan ni aku dalam fasa 'dilemma' dengan kerja aku.
Keselesaan yg bos aku bagi buat aku rasa syg nk tinggal. Tapi dalam diri aku memberontak untuk mencari environment yg lebih baik.

Aduhh!! Aku pasti semua org akan melalui fasa-fasa genting begini.
Everyone has their own struggle.

Benda paling susah nak buat adalah nak didik diri sendiri tu.
Didik supaya lebih rasa syukur.
Didik supaya sedar kita ni cuma hamba yg hina. Bukan sesape pn kat dunia ni.
Didik utk sentiasa bersangka baik dgn org sekeliling dan of course paling penting bersangkabaik dengan Allah. Kan.

Kita xleh putus harapan dengan Allah. Tu je,

Macam xcaye taun lepas which is 2016 ada satu je entry kt blog aku ni. kah.

okbai. Salam.

Tuesday, January 3, 2017

2017

Hyeee!!!! Happy New Year everyone!!! ;)